Oppskrift på Setesdalsgenser: Gratis Rundfelling & Dame

Setesdalsgenseren er en klassisk og tidløs genser som har blitt båret i generasjoner. Den er kjent for sitt karakteristiske mønster og rundfellings-teknikk. Her vil vi dele en gratis oppskrift på hvordan du kan strikke din egen Setesdalsgenser til dame, med rundfelling.

Setesdalsgenserens historie

Setesdalsgenseren har sin opprinnelse fra Setesdal i Agder. Den har blitt båret av både kvinner og menn, og har blitt et ikonisk plagg i den norske strikketradisjonen. Genseren kjennetegnes av sitt geometriske mønster i kontrastfarger, med ofte detaljerte mønsterelementer.

Materialer

For å strikke en Setesdalsgenser trenger du følgende materialer:

 • Garn i ønsket farge og tykkelse – tradisjonelt brukes det ullgarn
 • Strikkepinner – velg størrelse som passer til garnet
 • Synål og saks til montering og avslutning

Fremgangsmåte

 1. Begynn med å lage en prøvelapp for å sjekke strikkefastheten din. Dette er viktig for å sikre at genseren får riktig størrelse. Følg oppskriftens anbefalte strikkefasthet.
 2. Legg opp det angitte antallet masker for størrelsen du ønsker.

  Eksempel: For størrelse small kan du legge opp 120 masker.

 3. Strikk den øverste kanten av genseren i ribbestrikk (1 rett, 1 vrang) i ønsket lengde. Dette blir kanten rundt halsen.
 4. Fortsett med mønsterstrikkingen i Setesdals-stilen. Mønsteret vil variere avhengig av oppskriften du følger.
 5. Når ønsket lengde på genseren er oppnådd, skal du begynne rundfellingen. Dette vil gi genseren en tettsittende og fin avslutning.
 6. Følg oppskriftens anvisning for rundfellingen. Dette kan variere noe, men vanligvis vil det innebære å felle av noen masker jevnt fordelt over et antall omganger.
 7. Når alle maskene er felt av, klipp av tråden og trekk den gjennom de gjenværende maskene. Fest tråden godt.
 8. Monter genseren ved å sy sammen eventuelle sømmer, som for eksempel under ermene. Husk å feste tråder godt slik at de ikke løsner etter bruk.

Tilpass oppskriften

Oppskriften kan tilpasses til ønsket størrelse og lengde. Du kan også eksperimentere med farger og mønster. Setesdalsgenseren er et flott plagg å tilpasse til din personlige stil.

Avsluttende tanker

Å strikke din egen Setesdalsgenser gir ikke bare deg muligheten til å ha et unikt og personlig plagg, men det lar deg også utforske den norske strikketradisjonen. Med denne gratis oppskriften kan du sette i gang med å skape ditt eget strikkeprosjekt.

Setesdalsgenseren vil holde deg varm og stilig gjennom kalde norske vintre, og vil helt sikkert bli et plagg du vil sette pris på i mange år fremover.

Ofte stillede spørgsmål

Hva er en Setesdalsgenser?

En Setesdalsgenser er en tradisjonell norsk genser med et karakteristisk mønster som kommer fra Setesdal i Norge. Setesdalsgenseren er kjent for å være varm og holdbar, og den passer godt til kalde klima.

Hvor kan jeg finne en gratis oppskrift for å strikke en Setesdalsgenser?

Det finnes flere nettsteder og strikkebøker som tilbyr gratis oppskrifter for å strikke en Setesdalsgenser. Noen av nettstedene inkluderer Garnstudio og Ravelry. Søk på nettet eller sjekk med ditt lokale bibliotek eller garnbutikk for å finne en oppskrift som passer for deg.

Finnes det en gratis oppskrift for å strikke en Setesdalsgenser for barn?

Ja, det finnes flere gratis oppskrifter tilgjengelig for å strikke en Setesdalsgenser for barn. En søk på nettet vil vise mange alternativer å velge mellom. Husk å velge en oppskrift som passer for barnets størrelse og ferdighetsnivå.

Hvordan kan jeg tilpasse en Setesdalsgenser til damestørrelse?

Hvis du har en oppskrift for en Setesdalsgenser for barn eller herre, kan du tilpasse den til damestørrelse ved å justere antall masker og lengde på arbeidet. Det kan være lurt å få hjelp av en erfaren strikker eller bruke en oppskrift som allerede er tilpasset damestørrelse.

Hva er forskjellen mellom en Setesdalsgenser og en Nordlandskofte?

En Setesdalsgenser og en Nordlandskofte er begge tradisjonelle norske gensere med karakteristiske mønstre, men de kommer fra forskjellige regioner i Norge. Setesdalsgenseren har et mønster som går over skuldrene og brystet, mens Nordlandskoften har et mønster som går rundt hele genseren.

Hvilke ferdigheter trenger jeg for å strikke en Setesdalsgenser?

For å strikke en Setesdalsgenser trenger du grunnleggende strikkeferdigheter som å kunne strikke rett og vrangt, samt kunne følge en oppskrift. Avhengig av oppskriften, kan det være behov for å lære noen avanserte teknikker som flettemønster eller rundfelling.

Kan jeg kjøpe en ferdig strikket Setesdalsgenser?

Ja, det er mulig å kjøpe ferdig strikkede Setesdalsgensere. Mange lokale håndverksbutikker eller nettbutikker tilbyr ferdig strikkede gensere av høy kvalitet. Vær oppmerksom på at prisen for en ferdig strikket genser kan være høyere enn å strikke den selv.

Hva er forskjellen mellom en Setesdalskofte og en Setesdalsgenser?

En Setesdalskofte er en lenger og tykkere versjon av Setesdalsgenseren. Den kan brukes som en jakke og er normalt lukket foran med knapper. Setesdalsgenseren er mer som en tradisjonell genser og er vanligvis uten knapper eller lukking foran.

Hva er rundfelling på en Setesdalsgenser?

Rundfelling på en Setesdalsgenser refererer til teknikken for å felle masker jevnt rundt ermehullene for å oppnå en jevn overgang mellom erme og kropp. Dette gir genseren et pent og profesjonelt utseende.

Kan jeg strikke en Setesdalskofte med rundfelling?

Ja, det er mulig å strikke en Setesdalskofte med rundfelling. På samme måte som med en Setesdalsgenser, kan bruk av rundfellingsteknikken gi en pen og jevn overgang mellom erme og kropp på koften. Søk etter en oppskrift som spesifikt inkluderer instruksjoner for rundfelling hvis du vil strikke en kofte med denne teknikken.

Artiklen Oppskrift på Setesdalsgenser: Gratis Rundfelling & Dame har i gennemsnit fået 3.7 stjerner baseret på 33 anmeldelser